بازار بزرگ استانبول یا به عبارتی دیگر گرند بازار ،بازاری سرپوشیده که به زبان ترکی به آن کاپالی چارشی(بازاری سرپوشیده) میگویند و به این نام معروف است. یکی از هیجان انگیزترین و جذاب ترین مکان های گردشگری در استانبول و به طور کلی سراسر ترکیه است.
توریست هایی که با تور ترکیه به استانبول سفر می کنند، حتما حداقل نصف روز را برای بازدید بازار بزرگ؛ اختصاص می دهند. این بازار فضایی بزرگ و سرپوشیده است که در غرفه های آن هر چیزی یافت می شود. هر چیزی که فکرش را کرده باشید و هر چیزی که هرگز به ذهنتان خطور نکرده باشد، در این بازار یافت خواهد شد.
گذشته از غرفه های جذاب بازار بزرگ استانبول، حال و هوای این بازار ومردمی که با اشتیاق زیاد در حال بررسی اجناس هستند، فوق العاده می نماید. اگر شما در خرید حرفه ای نباشید گشتن در 60 خیابان با 3000 مغازه های گوناگون و متنوع از هر چیزی که فکرش را کنید کمی سخت میشود .
یک نکته جالب دیگر راجب این بازار اینکه در سال 2014 با 91 میلیون نفر پربازدیدترین جاذبه جهان شد. حتی اگر اهل خرید نباشید فضای تاریخی و قدیمی بازار جذابیت خود را دارد. اکثر فروشندگان این بازار به زبان انگلیسی تسلط دارند و بعضی از آنها تا حدودی فارسی بلدند.
بازار بزرگ استانبول در منطقه بیازیت در منطقه فاتح، یعنی جایی نزدیک به سلطان احمد واقع شده است. همین طور این بازار سرپوشیده؛ در فاصله کملی از میدان بایزید جای دارد.درب اصلی بازار در مجاورت درب اصلی دانشگاه استانبول قرار دارد.
در نواحی فاتیح، امینون، تکسیم، سلطان احمد و یا بی اغلو پیاده می توانید به بازار بزرگ بروید. همین طور از محله بی اغلو نیز تا این جاذبه گردشگری بزرگ شهر استانبول، فاصله کمی وجود دارد. برای رسیدن به بازار بزرگ استانبول می توانید از خطوط اتوبوس، مترو یا تاکسی های شهری استفاده کنید.
در این بازار امکان گم شدن خیلی کم است چون در همه جای این بازار معروف علامت و تابلو راهنما وجود دارد . از نظر آب و هوا بهترین زمان بازدید از این جاذبه در ماه های می،ژوئن،سپتامبر و اکتبر است.
گرند بازار بزرگ استانبول در سال 1456 میلادی ساخته شد و سلطان محمد دوم کسی بود که فرمان ساخت آن را صادر کرد.این به این معناست که قدمت گرند بازار به زمان عثمانیان بازمیگردد.البته در ابتدا این بازار به اندازه امروز گسترده نبود و بیشتر غرفه های فروش منسوجات و طلا و جواهر را در خود جای داده بود.
اما رفته رفته بر عدد غرفه ها افزوده شده و حوزه فعالیت آن ها، گسترش یافت.می توان گفت که در سال های ابتدایی قرن هفدهم، این بازار جان کافی پیدا کرده و شلوغ و پررفت و آمد گشت.
در قرن هفدهم گرند بازار با گستردگی امپراطوری عثمانی و افزایش ارتباطات آسیا و اروپا با این کشور رونق گرفت.این بازار به شکلی بسیار جالب مهندسی شده و ساخت مسیرهای رفت و آمد آن با تابلوهای راهنما همراه شده است.
شما به بخشی می رسید که همه غرفه جواهرفروشی بوده و در مسیری دیگر پارچه فروش ها و غیره را خواهید یافت.در بازار بزرگ استانبول چیزی نزدیک به 3500 غرفه و مغازه وجود دارد و در هر یک از آن ها می توانید کوهی از اجناس گوناگون را بیابید.این بازار در مساحتی نزدیک به 45 هزار متر مربع قرار گرفته و دالان های تو در توی آن، تا چشم کار می کند؛ ادامه دارند.
این بازار دو ساختمان نزدیک هم است که فاصله بین این دو ساختمان با مغازه های گوناگون پر شده است. دوساختمان به نام های بازار طولانی و بازار صندل که بازار طولانی به شکل مستطیل ساخته شده
و طول و عرضی برابر با 43.30 در 29.5 متر دارد.
فضای داخلی این بازار دارای دو ردیف 4 تایی ستون سنگی و گنبدهای آجری بین این ستون ها است. روشنایی بازار طولانی به وسیله پنجره های مستطیلی که در سقف قرار گرفته اند تامین میشوند. دسترسی به این پنجره ها به وسیله ی یک راهروی چوبی انجام میشود.
و به خاطر اینکه نور بازار محدود است زمان بازدید از آن ساعت مشخص خود را دارد و نکته جالب اینکه دیوارهای داخلی و خارجی دارای 44 مخزن هستند که نقش گاوصندوق را برای بازاریان دارند و دسترسی خارجی ندارند.
رسم چانه زنی در بازار بزرگ استانبول، رواج داشته واینجا تا دلتان بخواهد می توانید با فروشنده ها بر سر قیمت اجناس چانه بزنید و در حالت کلی همه فروشندگان این بازار انتظار چانه زنی را دارند. به نوعی میتوان گفت اجناس این بازار به صورت توافقی بین فروشنده و خریدار مبادله میشوند.
شاید این نیز یکی از فاکتورهایی باشد که خرید کردن در بازار بزرگ را رونق بخشیده و جذاب تر می نماید. شاید برایتان باور کردنی نباشد، اما امکان این وجود دارد که برای برخی از کالاها در بازار بزرگ استانبول ، با چانه زنی هنرمندانه ی خود به تخفیفی تا 40 یا حتی 50 درصد از قیمت اولیه فروشنده، دست یابید!
در این بازار باید مراقب کیف پول های خود باشید. جیب برهای استانبول را دست کم نگیرید و به ویژه تعداد آن ها در فضاهای شلوغی چون گرند بازار، بیشتر است. اگر می خواهید زمانی به محل بازار بروید که فضای آن به نسبت خلوت تر باشد، روزهایی غیر از شنبه و جمعه را انتخاب کنید.
این بازار یکشنبه ها و در روز 29 اکتبر تعطیل است البته در جشن ها و اعیاد مذهبی(به دلیل متغیر بودن تاریخ هرسال) باید تعطیلی آن را چک کنید. جالب است بدانید که این بازار پس از به شهرت رسیدن در سطح جهانی، در سال 1985 میلادی در لیست میراث جهانی یونسکو جای گرفته و به ثبت رسید.
در این بازار انواع محصولات چرمی، جواهرآلات، ادویه و خوراکی، چینی، عتقیه، لوازم حمام، فرش، پارچه، گل های مصنوعی، ظروف، ابزار آلات آشپزخانه و غیره را خواهید یافت.
به شکل چرمی و سنتی وجود دارد و حتی اگر بیشتر بگردید کفش های سنتی ترکیه مربوط به دوران عثمانی و سلجوقی را میتوانید خریداری کنید.
همانطور که میدانید یکی از معروفترین چرم های دنیا چرم ترکیه است بسیاری از چرم کاران زبردست ترک که کارهای مدرن و زیبا و شیک میسازنددر این بازار حضور دارند. بنابراین محصولات چرمی این بازار بسیار زیبا و پرفروش است.
هزاران نوع ادویه ، گیاهان دارویی ، دمنوش، شربت های گیاهی در این بخش بازار موجود است و باید به این نکته توجه کنید که قدمت تولید و مصرف این محصولات به قرن های 15 و 16 بازمیگردد.
در این بازار وسایل کوچک و بزرگ عتیقه و با قدمت زیاد بسیاری وجود دارد.که با دیدن آنها هوش از سرتان میپرد.
قدمت بافت قالیچه در ترکیه مربوط به 7 هزار سال پیش است به همین جهت این بازار محل فروش اصلی قالی و قالیچه است. در زمان گذشته قالی فروشی ها در قسمت خارجی این بازار بودند.
صنایع دستی این بازار عبارتند از گلیم ، آثار تذهیب، مینیاتور،و آثار چوب و خوشنویسی.
هنر کاشی ها در ترکیه زبانزد است.ظروف سرامیکی با نقوش مختلف و زیبا با ترکیب رنگ های جذاب زیبایی خاص دارد.
طراحی روی شیشه و حباب های رنگارنگ شیشه ای از سوغاتی های استانبول است حتی اگر این شیشه های زیبا را نخریدید زیباییشان شما را مجذوب خود خواهد کرد .
از جاذبه های گردشگری استانبول که نزدیک به این بازار هستند، می توان به
اشاره کرد که هر یک فرصت گردشگری به حساب می آیند.
بازار بزرگ استانبول هر روز هفته به جز یکشنبه ها، از ساعت 9 صبح تا 19 عصر دایر است. البته این ساعت ها در روزهای تعطیل سال و اعیاد و ایام خاص، می تواند افزایش یافته یا کاهش داشته باشد.
برای رفتن به این بازار باید به منطقه فاتح بروید و از این منطقه با اتوبوس،مترو،تراموا،تاکسی خود را به خیابان بایزید که ورودی اصلی بازار بزرگ استانبول در آن قرار دارد برسانید البته این بازار ورودی های متعدد دارد اما پرتردد ترین انها در خیابان بایزید قرار دارد.
Istanbul, Fatih ,Beyazit ,Kapaliçarsi Yönetimi ,No: 22
http://www.grandbazaaristanbul.org/Grand_Bazaar_Istanbul.html
پشتیبانی 24 ساعته
دیدگاهتان را بنویسید