قلعه روملی حصار استانبول یکی از بناهای تاریخی و نظامی این شهر است که سلطان محمد فاتح از سلاطین دوران عثمانی ها، دستور ساخت آن را صادر کرد.همان طور که می دانید استانبول در دوران پیش از عثمانی ها در تصرف امپراطوری های رومی بوده و پیوسته تحت سلطه آن ها قرار داشته است.
سلطان محمد فاتح، با وجود جوانی خویش، توانست استانبول را از سلطه روم شرقی بیرون آورده و به حکومت خویش دربیاورد.وی در این راستا استحکامات نظامی متعددی بنا کرد که یکی از آن ها و البته مشهورترین آن ها، قلعه روملی حصار بود.
قلعه روملی حصار استانبول یا حیصار، در بخش اروپایی شهر استانبول قرار گرفته است و رو بروی تنگه بسفر می باشد.بنای قلعه روملی حصار استانبول و ساختار آن به اضافه ارزش تاریخی و نظامی اش،روملی حصار را به یکی از جاذبه های توریستی مشهور و محبوب در سراسر ترکیه تبدیل ساخته است.
همان طور که گفتیم قلعه روملی حصار استانبول با کاربرد نظامی ساخته شده و زمان ساخت آن به سال 1451 میلادی بازمی گردد.جالب است بدانید که به دلیل فوریت نظامی، ساخت و ساز و تکمیل این قلعه تنها 4 ماه به طول انجامید و این به هیچ وجه باعث نشد که از کیفیت ساخت آن کاسته شود.
قلعه روملی حصار استانبول از سه برج اصلی و یک برج کوچک تر تشکیل شده است. در بنای آن، سیزده سنگر دیده بانی نیز مشاهده می کنیم که در سه برج پراکنده شده اند. این سنگرهای دیده بانی به شکل چهارگوش، منشوری، استوانه ای و چند ضلعی هستند.
برج های قلعه روملی حصار استانبول نیز هر یک در بخشی قرار دارند.به طور مثال اصلی ترین برج یعنی برج ساریسا پاشا یا برج فاتح، در بخش شمالی قلعه جای داشته و ساختاری استوانه ای دارد.قطر این برج، 23.30 متر است و دیوارهای آن به اندازه ی 7 متر ضخامت دارند.
ارتفاع برج ساریسا پاشا قلعه روملی حصار استانبول به 28 متر می رسد که در 9 طبقه تقسیم شده است.برج مشهور بعدی از قلعه روملی حصار استانبول برح خلیل پاشا است که درست در میان قلعه قرار دارد.این برج به شکل یک منشور دوازده گوشه ساخته شده و 9 طبقه دارد.
قطر برج خلیل پاشا قلعه روملی حصار استانبول به اندازه 23.30 متر بوده و ارتفاع آن به 22 متر می رسد.برج زغانوس نیز در بخش جنوبی قلعه قرار دارد و شکل استوانه ای آن با 26.70 متر قطر همراه است.دیوارهای برج زغانوس 5.70 متری ضخامت داشته و ارتفاع آن به 21 متر می رسد که در 8 طبقه جای گرفته است.
فتح شهر استانبول
سلطان محمد که قصد محاصره شهر قسطنطنیه که همان استانبول فعلی می شود را داشت،دستور داد ساخت قلعه به سرعت انجام شده و به پایان برسد.با ساخت این قلعه در مجاورت تنگه بسفر، امکان ارسال محموله ها به قسطنطنیه محدود شده و رفته رفته سلطان محمد دوم ارتباط دریایی با شهر را قطع کرد و این زمینه ساز موفقیت های بعدی وی در تصرف شهر شد.
البته به جز قلعه روملی حصار استانبول قلعه آناتولی در روبرو نیز در محاصره شهر قسطنطنیه و پیروزی سلطان عثمانی، بسیار موثر بود.نظامیان عثمانی با استفاده از این دو قلعه مسیر ارتباطی تنگه بسفر با حکومت رومی در شهر قسطنطنیه را بسته و عملا حکومت را فلج کردند.
در آن زمان کنستانتین حکومت قسطنطنیه را در دست داشت و نتوانست در مقابل محاصره یک ماه و اندی شهر دوام بیاورد.نیروهای ترک از دیوارهای شهر بالا رفته و خاک قسطنطنیه را از دست امپراطوری رومی بیرون آوردند.البته در این نبرد افراد زیادی کشته شدند و امپراطور رومی کنستانتین نیز به قتل رسید.
پس از آزادی شهر قسطنطنیه به دست عثمانی ها، سلطان محمد دوم نام شهر را از قسطنطنیه به استانبول تغییر داد. استانبول در لغت به معنای شهر اسلام است و عثمانی ها به همین سبب این نام را برای آن انتخاب کردند.
پس از تصرف شهر، قلعه روملی حصار استانبول کاربرد نخستین خود را رفته رفته از دست داده و مدتی به عنوان زندان مورد استفاده حکومت عثمانی قرار گرفت. البته در زلزله سال 1509 میلادی، بخش های زیادی از این قلعه آسیب دیده و بعدها مورد مرمت قرار گرفت.
اکنون شما می توانید از این قلعه تاریخی به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شهر استانبول دیدن کنید.لازم به ذکر است که گاهی اوقات در محوطه و فضای باز قلعه،کنسرت ها و برنامه های هنری اجرا می شود که در نوع خود جذاب و دیدنی هستند.
نخست باید یادآوری کنیم که این قلعه در بخش اروپایی شهر استانبول و در مجاورت تنگه بسفر قرار دارد.بهترین انتخاب برای رسیدن به محل قلعه، اتوبوس است.اتوبوس های این منطقه درست در مقابل قلعه ایستگاه دارند و شما می توانید به راحتی برای بازدید از روملی حصار، از خط اتوبوسرانی استفاده کنید.
اگر علاقه مند باشید می توانید در یکی از کافه های قلعه روملی حصار استانبول به صرف صبحانه نیز بپردازید.کافه های نیش، دگاته، سیاه و فلورپا و … عالی هستند.
بازدید از قلعه روملی حصار استانبول هر روز به جز چهارشنبه ها از ساعت 9 صبح الی 17 عصر برقرار است.
برای بازدید از قلعه روملی حصار استانبول لازم به پرداخت 10 لیر ترکیه خواهد بود.
با خرید تور ترکیه استانبول از آژانس مسافرتی آسمان پرستاره پرشیا، از این قلعه و سایر دیدنی های شهر بازدید نمایید.
پشتیبانی 24 ساعته
دیدگاهتان را بنویسید