کاخ دولما باغچه استانبول به معنای “باغ پر شده” از دیدنی های بسیار جذاب کشور ترکیه است که البته باید نام بزرگترین کاخ این سرزمین را نیز به آن بدهیم. جالب است بدانید که سلاطین و امپراطورهای زیادی در این کاخ ساکن بوده اند و به ویژه در آخرین دوران امپراطوری عثمانی ها، 6 امپراطور آخر، در این کاخ اسکان داشته اند. به علاوه آتاتورک به عنوان نخستین رئیس جمهور ترکیه نیز آمد و شد زیادی به این کاخ داشته و سرانجام در همین کاخ، جان سپرد.
کاخ دولما باغچه در نزدیکی تنگه بسفر در ناحیه بشیکتاش واقع شده است. سلطان عبدالمجید اول؛ پادشاه و امپراطور عثمانی کسی بود که فرمان ساخت این کاخ را در سال 1843 میلادی صادر کرد؛ البته بنای کاخ در سال 1856 میلادی به پایان رسید. وی مدتی را در این کاخ سپری کرده و پس از او نیز دیگر امپراطورهای عثمانی در دولما باغچه اسکان داشتند.
حاجی سعید آقا به همراه گارابت بالیان، نیگوس بالیان و اوانیس کالفا، طراحی و معماری این کاخ باشکوه را برعهده داشتند. کاخ دولما باغچه دارای 45 هزار مترمربع مساحت بوده و بزرگترین قصر در سراسر کشور ترکیه به حساب می آید. این کاخ را باید شهری بدانیم که اتاق ها و سالن های آن، تمامی ندارد.
این کاخ در شکلی بسیار لوکس ساخته شده و چهل چراغ هایی مجلل و بی نظیر در جای جای آن آویزان شده اند. طلاکاری دیوارها و استفاده از کریستال های گران قیمت در تزیین کاخ، عالی به چشم می آیند.
پس از آن که بنای کاخ در سال 1856 میلادی به پایان رسید، مرکز حکومت سلطان عبدالمجید به اینجا انتقال پیدا کرد. اما زمانی که وی در سال 1861 میلادی جان باخت، سلطان عبدالعزیز به جای او بر تخت پادشاهی در این کاخ تکیه زد.
این سلطان عثمانی دچار هزیان و سرگشتگی روانی بود و نتوانست بیش از 93 روز بر تخت دلما باغچه دوام بیاورد. پس از وی سلطان مراد پنجم بر تخت سلطنت در این کاخ نشست.اما در سال 1877 میلادی دولت عثمانی کاخ دلما باغچه را ترک کرده و به کاخ ییلدیز نقل مکان نمود.
البته سلاطین عثمانی از هر دوی این کاخ ها به عنوان مراکز حکومت خود استفاده می کردند و بین دو کاخ در رفت و آمد بودند. زمانی که آخرین سلطان عثمانی یعنی عبدالمجید عثمان اوغلو بر تخت پادشاهی تکیه زد،کاخ دلما باغچه مقر اصلی حکومت او بود و وی تا پایان حکومت عثمانیان در ترکیه یعنی سال 1924 میلادی، در همین کاخ باقی ماند.
این کاخ به سبک معماری تلفیقی روکوکو، باروک و نئوکلاسیک و با کپی برداری از قصرهای اروپای مرکزی به مصرف نزدیک به 35 تن طلای ناب ساخته شده است. در نهایت می توان روح معماری عثمانی ها را در این کاخ مشاهده کرد.
کاخ دولما باغچه، بنایی لوکس و سه طبقه است که تعداد اتاق های آن، به 285 عدد می رسد. همین طور در این قصر بزرگ کشور ترکیه، 46 حمام ترکی قرار دارد و اتاق های آن را 68 سرویس بهداشتی همراهی می کنند. این کاخ را دو بنای برج ساعت و مسجد دلما باغچه همراهی می کنند که هر یک برای خود سازه ای بی نظیر به حساب می آیند.
کاخ زیبای دلما باغچه شهر استانبول از بخش های مختلفی تشکیل شده است که مشهورترین و دیدنی ترین آن ها مابینی همایون یا سلاملیک، سالن مدحال، اتاق دبیرخانه، اتاق سرخ، سالن سفرا، راه پله کریستالی، زولوچین، حرمسرا، تالار آبی، تالار صوتی، کتابخانه، اتاق آتاتورک، تالار تشریفات و … هستند. در ادامه هر یک از این بخش های داخلی کاخ را مرور می کنیم.
این نخستین جایی است که در دولما باغچه مورد بازدید قرار خواهید داد. سلاملیک به قسمتی از کاخ گفته می شود که بیشتر مسائل و امور حکومتی در آن رتق و فتق می شد و در ضمن تنها آقایان می توانستند در آن رفت و آمد داشته باشند.
به جهت رفت و آمدهای دولتی در سلاملیک، طبق انتظار دکوراسیون آن لوکس و کاملا مجلل بود. در این فرش های دست باف نفیس، چهلچراغ های کریستالی، مبل هایی از چوب های گران قیمت، تابلوهای دیواری ارزشمند و غیره دیده می شود.
به علاوه مابینی همایون یا سلاملیک، دارای یک ورودی به باغی زیبا است که در بخش غربی دلما باغچه واقع شده است. این بخش در ضمن چشم اندازی به تنگه بسفر داشته و می توان از آن به زیبایی این منطقه نگریست. در همین بخش سلاملیک، چند محوطه دیگر وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
با ورود به کاخ دلما باغچه استانبول، نخستین جایی که خواهید دید سالن مدحال است. این سالن در واقع سالن انتظار مراجعان بوده و پس از دریافت اجازه ورود، از این سالن به بخش های داخلی تر می رفته اند.
این اتاق نیز در همان ابتدای ورود قرار گرفته و مبلمان فرانسوی آن چشمگیر می نمایند. تابلوی نقاشی نفیس کاروان استانبول به مکه نیز در همین اتاق آویخته شده است. همین طور در دیوار سمت راست اتاق دبیرخانه نیز می توانید تابلوی نقاشی شهر پاریس در آتش را مشاهده کنید. این تابلو به وسیله ی ارنست رودولف اتریشی-فرانسوی کشیده شده است.
از دیگر قسمت های سلاملیک کاخ دولما باغچه؛ باید به سالن سفرا اشاره کنیم. در اینجا تزیینات بسیار شیک و لوکسی قرار داشته و همان طور که از نام آن می توان حدس زد، محل استقرار سفرای کشورهای خارجی و سایر مهمانانی بوده است که از خارج و سفارت خانه ها می آمدند.
این اتاق همان طور که از نام آن می تواند حدس زد، دکوراسیونی سرخ فام داشته و این سرخی در ترکیب با تارهای طلایی دیده می شود. حتی چهلچراغ آویخته در این اتاق نیز قرمز بوده و جلوه ای خاص دارد. در اتاق سرخ سلاملیک، نقشه ای از جهان را می بینید که بر شکوه فضای آن افزوده است.
راه پله کریستالی مسیر ارتباطی میان طبقه اول و طبقه دوم سلاملیک کاخ است و کریستال های به کار رفته در نرده های آن، باعث شهرت این راه پله شده اند.
همان طور که در بالا گفتیم راه پله کریستالی بخش سلاملیک کاخ را در دو طبقه آن به هم متصل می سازد. با بالا رفتن از این پله ها و رسیدن به طبقه دوم، سالن زولوچین را خواهید دید. این سالن در دو سمت خود چشم انداز فضای سبز و باغ دلما باغچه و نیز تنگه بسفر را داراست.
اما در بخش دیگری از این کاخ، به یکی از جذاب ترین بخش های دیدنی آن، یعنی حرمسرای کاخ می رسیم. برای رفتن به حرمسرا، باید از راهروی خروجی سلاملیک رد شده و به این قسمت وارد گردید. اگر چه اکنون توریست ها می توانند از حرمسرای دولما باغچه دیدن کنند،
اما در دوران عثمانی ها، این معبر به شدت حفاظت شده و هیچ مردی به جز شخص سلطان، اجازه ورود به حرمسرا را نداشت. البته خواجه های امین نیز می توانستند به حرمسرای سلطان عثمانی رفت و آمد داشته باشند.
در حرمسرای کاخ، همان طور که از حرمسراها انتظار داریم اتاق هایی برای هر یک از همسران رسمی سلطان و مادر یا خواهران او وجود دارد. همچنین چندین اقامتگاه بزرگتر و ویژه نیز برای خود سلطان در نظر گرفته شده و اتاق های کوچکتری نیز به همسران صیغه ای او تعلق داشت.
در این بخش چندین اتاق نیز به کودکان سلطان اختصاص یافته و آموزش های اولیه به آن ها در همین اتاق ها انجام می گرفت. در حرمسرای دولما باغچه تزیینات دیواری، سقفی بسیاری به کار رفته و کف پوش های نفیس محوطه را فرش کرده اند. حرمسرای این کاخ مساحت بزرگی را به خود اختصاص داده و در مجموعه ی آن، جای دارد که از بخش های زیر نیز دیدن کنید:
علت نامگذاری این تالار به نام تالار آبی، رنگ دکوراسیون آبی درباری آن است که جلوه ای ملایم و آرامش بخش به آن داده است. رنگ آبی دکوراسیون این تالار، با رنگ طلایی ترکیب شده و چیزی زیبا به وجود آورده است. تالار آبی جایی بود که سلطان مردم را به حضور خود پذیرفته و مشکلات آن ها را رسیدگی می کرد.
البته در این تالار جشن های مناسبتی مذهبی نیز برگراز می شد و سلطان به همراه زنان حرمسرا در آن شرکت می کردند. به علاوه اگر قرار بودن زنان ممتاز حرمسرا میهمانی خارجی داشته باشند، از او در همین تالار آبی استقبال و پذیرایی می نمودند.
با عبور از تالار آبی، به تالار صورتی خواهید رسید که به لحاظ مساحت،مقداری کوچکتر از تالار آبی است. این تالار تزیینات نفیسی داشته و تابلوهای نقاشی متعددی بر دیوارهای آن آویخته شده اند. این تالار نیز محل رفت و آمد زن های حرمسرا بوده و آن ها از میهمانان خویش در آن پذیرایی می کردند.
کتابخانه در محل مخصوص اقامت سلطان در حرمسرای کاخ قرار داشته و گنجینه ای ارزشمند از کتب نایابی است که بیشتر به وسیله سلطان عبدالمجید دوم گردآوری شده اند. سلطان عبدالمجید دوم به این کتابخانه علاقه بسیاری داشته و زمان زیادی از مدت حضور خود در کاخ را در این بخش سپری می کرد.
جالب است بدانید که نخستین رئیس جمهور ترکیه یعنی آتاتورک، واپسین روزهای حیات خود را در یکی از اتاق های قسمت حرمسرای کاخ سپری کرده و از آن پس این اتاق را به نام اتاق آتاتورک اسم گذاری کردند. وی در ساعت 9:05 صبح روز 10ام نوامبر سال 1938 میلاد روی تخت این اتاق درگذشت.
با گذر از حرمسرای کاخ، به بخش دیگری به نام تالار تشریفات می رسیم. این تالار همان طور که از نامگذاری آن برمی آید، لوکس ترین بخش کاخ است و باید گفت که چیزی نزدیک به 2 هزار متر مربع مساحت دارد. سقف این تالارر 36 متر بوده و این بر شکوه و عظمت آن می افزاید.
دیوارهای عریض و 56 ستون تالار تشریفات، جلوه ای بی نظیر و باابهت به آن بخشیده اند. در این تالار چهلچراغ 4.5 تنی را خواهید دید که عثمانی ها از انگلستان خریداری کرده اند و البته قبل ها به عنوان هدیه ای از دربار ملکه ویکتوریا نسبت داده می شد.
در این تالار جشن ها و رسومات مذهبی انجام شده و سلطان عثمانی و افراد نزدیک به وی در دربار در این مراسم حضور پیدا می کردند. به علاوه زنان دربار که می خواستند شاهد مراسم باشند، اجازه داشتند تا از پنجره های توری که حد فاصل این تالار و حرمسرا بود، به تماشای مراسم بپردازند.
جالب است که کمی درباره سیستم گرمایشی این تالار بدانید. همان طور که گفتیم تالار تشریفات کاخ دارای 56 ستون بوده و از این ستون ها استواری خود را می گرفت. اما به جز این، در پایین هر ستون یک سیستم گرمایشی تعبیه شده بود.
که به وقت سرما، حرارت و دمای مورد نیاز محیط تالار را تامین می ساخت. البته بزرگی این تالار باعث می شد که پس از روشن کردن سیستم گرمایشی ستون ها، گرم شدن کامل محیط چند روزی زمان ببرد.مواردی که در بالا ذکر کردیم مهم ترین بخش های داخلی کاخ دلما باغچه استانبول را به خود اختصاص می دادند.
نخستین چیزی که در فضای بیرونی این کاخ، به آن برخورد خواهید داشت و در نظر اول مجذوبتان می سازد، باغ زیبای دلما باغچه است. در این باغ بخشی به حرمسرا تعلق داشته و در گذشته تنها زنان حرمسرا اجازه تردد در آن را داشته اند.
اما سایر قسمت های آن نیز فوق العاده دیدنی هستند. حوضچه های باغ و فواره های آن، از بهترین سازه های باغ دلما باغچه به حساب می آیند. برای رفت و آمد به این باغ سه ورودی یا دروازه تعبیه شده بود که نام آن ها دروازه سلطان، دروزاه ترژری یا دروازه خزانه داری و دروازه بسفر بودند. البته در حال حاضر برای رفت و آمد به محل باغ و بازدید از آن، باید از دروازه سلطان وارد و خارج شوید.
برج ساعت بنایی چهار طبقه بوده و ارتفاع آن به 27 متر می رسد. این برج به سبک معماری نئوباروک ساخته شده و ساعت آن را نیز ژآپ پل گارنیر فرانسوی ارائه کرده است. البته نصب ساعت به وسیله جان مایر که در این زمینه بسیار چیره دست بود، انجام پذیرفت.
برج ساعت است در فاصله سال های 1890 و 1895 میلادی ساخته شد. سلطان عبدالحمید دوم دستور ساخت این برج را داد و سرکیس بالیان ارمنی معماری آن را انجام داد. این برج درست مقابل عمارت اصلی کاخ قرار گرفته است و دروازه خزانه داری نیز مقابل آن است.
مسجد دلما باغچه با سبک معماری باروک در سال 1855 میلادی تکمیل شده و مورد بهره برداری قرار گرفت. کارابت بالیان این مسجد را بنا کرده و در تزیینات آن از هیچ کوششی فروگذار نکرد. البته فرمان ساخت مسجد از سوی والده سلطان عبدالمجید؛ بزمی عالم صادر شد، اما عمر او کفاف دیدن بنای تکمیل شده مسجد را نداد.
این مسجد عمارتی چهارگوشه است که در دو طبقه ساخته شده و دو مناره و یک گنبد بزرگ دارد. طبقه اول این مسجد محل عبادت افراد حکومتی بوده و طبقه دوم به سلطان و نمازهای جماعت به پیشوایی او تعلق داشت. چهلچراغ باشکوه این مسجد که در زیر گنبد آن قرار گرفته است، جلوه ای بس زیبا دارد. محراب مسجد نیز باشکوه به چشم آمده و جنس آن از سنگ سماق با طراحی ویژه است.
در تونل زمان این مسجد می بینیم که در سال 1948 میلادی از کاربری مسجد خارج شده و به عنوان موزه نیروی دریایی از آن استفاده شد. اما در سال 1960 میلادی، یعنی زمانی که کودتای 27ام ماه می در ترکیه شکل گرفت؛این موزه را به مکان دیگری منتقل کردند. در نهایت در سال 1967 میلادی مسجد دلما باغچه دوباره هویت سابق خود را به دست آورد.
این موزه در قسمت شرق حرمسرای کاخ قرار گرفته و به عنوان محل اقامت ولیعهد سلطان کاربرد داشته است. اکنون در این مکان موزه ملی نقاشی برپا بوده و شما ضمن بازدید از محل اقامت ولیعهد عثمانی می توانید از چیزی نزدیک به 200 تابلوی نقاشی دو قرن از هنرمندان ترکیه و سایر کشورهای جهان پیش دیدن کنید.
البته به جز این ها کاخ ولیعهد سلطان نیز در محوطه بیرونی جای دارد. به جز آن می توانید از محل اقامت رئیس خواجه های کاخ، اصطبل، گلخانه ای بزرگ و زیبا،ریخته گری، داروخانه، آشپزخانه سلطنتی و … نیز دیدن کنید.
همان طور که گفتیم این کاخ در منطقه بشیکتاش استانبول واقع شده است. برای رفتن به محل کاخ، می توانید از انواع وسایل نقلیه عمومی شهر استفاده کنید. شما می توانید سوار اتوبوس شده و در ایستگاه بشیکتاش استادیومو پیاده شوید.
از محل این ایستگاه تا کاخ، چند دقیقه پیاده روی در پیش خواهید داشت. همین طور اگر قصد استفاده از تراموا را داشته باشید، می توانید در ایستگاه بشیکتاش پیاده شده و باز چند دقیقه ای پیاده روی تا محل کاخ داشته باشید.
از این ها گذشته اگر به پیاده روی علاقه دارید، توصیه می کنیم که با خط مترو به میدان تقسیم استانبول رفته و از آن جا با چیزی در حدود نیم ساعت قدم زنی خود را به کاخ دولما باغچه برسانید. آن دسته از توریست هایی که با پرداخت هزینه گران تر تاکسی در استانبول مشکلی ندارند، می توانند با استفاده از تاکسی های شهری نیز درست مقابل ورودی کاخ پیاده شوند.
به خاطر داشته باشید که در این کاخ امکان عکس برداری و فیلم برداری از هیچ قسمتی را نداشته و باید حتما این مورد را مد نظر خود قراردهید.
امکان بازدید از این کاخ هر روز هفته به جز روزهای دوشنبه و پنج شنبه از ساعت 9 صبح الی 16 بعد از ظهر فراهم است.
برای بازدید از این کاخ شامل تالار تشریفات و محوطه سلاملیک، باید مبلغ 60 لیر ترکیه پرداخت کنید. اگر تنها مایل به دیدن قسمت جذاب حرمسرای کاخ باشید، 40 لیر ترکیه از شما دریافت خواهد شد. در صورتی که تمام قسمت های تالار تشریفات، سلاملیک، حرمسرا و سایر دیدنی های بیرونی کاخ را مورد نظر داشته باشید، باید به صورت کلی 90 لیر ترکیه بابت ورودی بپردازید.
برای بازدید از کاخ باشکوه عثمانی ها در ترکیه، با خرید تور استانبول از آژانس مسافرتی آسمان پرستاره به این شهر دیدنی سفر کنید.
پشتیبانی 24 ساعته
دیدگاهتان را بنویسید