درباره ی شهر قونیه | Konya :
قونیه شهری تاریخی در مرکز کشور ترکیه و نهفته در ارتفاع 3370 فوت در لبه ی جنوب غربی آناتولی مرکزی و احاطه شده توسط یک دشت حاصلخیز باریک می باشد. قونیه یکی از قدیمی ترین مراکز شهری در جهان می باشد. این شهر سالانه حدود 2 میلیون نفر گردشگر را میزبان می باشد. هم چنین در این شهر عارف صوفی در یک معبد که در حال حاضر حرم و نقطه زیارتی می باشد. این شهر هفتمین شهر پر جمعیت ترکیه با بیش از 2.1 میلیون نفر می باشد. این شهر از لحاظ اقتصادی و صنعتی ،شهری توسعه یافته می باشد.
موقعیت جغرافیایی
قونیه مرکز استان قونیه در کشور ترکیه می باشد. شهری که با پایتخت این کشور آنکارا، ۲۲۵ کیلومتر فاصله دارد و به عنوان پایتخت تمدن اسلامی از آن یاد می شود. قونیه با جمعیت ۱٫۲ میلیون نفری هفتمین شهر پرجمعیت ترکیه به شمار می رود. ارتفاع شهر قونیه از سطح دریا ۱۰۲۷ متر بوده و واقع در جنوب منطقه میانی آناتولی است که اکثر مساحت این شهر را فلات و دشت تشکیل داده است. سرزمین قونیه همواره با پوشش های گیاهی قوی و خاک مناسب که از نظر کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد و بیشتر بخش های جنوبی اش با رشته کوه های طاروس احاطه شده اند.
تاریخ قونیه
با توجه به کاووش و حفاری های انجام شده به این نتیجه رسیده اند که قدمت این شهر تاریخی به عصر مس که حدود 3000 سال قبل از میلاد باز می گردد. این شهر در دوران سلجوقی پس از فتح توسط قبایل ترکی پایتخت این کشور شد.
قونیه یکی از شهرهای کشور ترکیه است که در منابع کهن از آن به عنوان ایکونیونIconion آمده که ریشه آن ایکون (Icon) به معنای شمایل است. این نام گذاری به زمان اساطیر یونان باز می گردد که بر این باور بودند که در این شهر اژدهایی چیره وجود داشته و گهگاهی زنان و دختران شهر را می بلعیده، اما سر انجام پرسیوس بر علیه این اژدها برمی خیزد و شهر را از بلای او دور نگه می دارد. مردم شهر به پاس این اقدام پرسیوس نمادی از چهره او را بر دروازه شهر آویختند، که همین دلیل بر نام گذاری شهر به ایکونیون (شمایل) شد. اما در دوره رومیان شهر ایکونیون، به نام ایکونیوم خوانده می شد و در دوره سلجوقیان به اختصار اسم قونیه برای این شهر انتخاب شد و امروز همچنان با این نام شهر قونیه در جهان شناخته شده است.
آب و هوا
از نظر اقلیمی این شهر دارای اقلیم نیمه خشک می باشد. آب و هوای شهر قونیه، در طبقه سرد و نیمه خشک قرار می گیرد. این شهر در تابستان دارای گرمای نسبتا گرمی است و دمای متوسط آن به ۳۰ درجه سانتی گراد و حداکثر دمای هوا در تابستان به ۴۰ درجه رسیده است. در فصل زمستان میانگین دمای متوسط ۴٫۲ درجه سانتی گراد و کمترین درجه هوا به -۲۶ درجه رسیده است که این گزارش در سال ۱۹۷۲ در رسانه ها ثبت شد.
با توجه به شرایط جغرافیایی که در شهر قونیه وجود دارد و قرار گرفتنش در ارتفاعات، این شهر تابستان هایی خشک با شب هایی سردی را دارا می باشد. گرچه میانگین بارش در قونیه پایین است اما در طول سال در این شهر بارندگی نیز وجود دارد. از همین اگر از گرما گریزان هستید ترکیه در تابستان می تواند سفر مناسبی باشد.
جاذبه های گردشگری
- آرامگاه و موزه جناب مولانا؛ مهم ترین مکان گردشگری قونیه از دید ما ایرانی ها می باشد. در این موزه سازهای موسیقی و تندیس های زیبایی را خواهید دید. راستی اینجا فراموش نکنید دیوان را که باز کردید یک غزل هم به یاد ما بخوانید.
- آرامگاه شمس؛ پیر و مراد مولانا، شمس تبریزی که خودش یکی از شعرای نامدار فارسی زبان است، در کنار شاگردش در این خاک آرمیده. در آرامگاه او نیز تابلوهای خطاطی شده از برخی اشعارش دیده می شود.
- شهرهای مخفی؛ یکی از دیدنی ترین آثار دیدنی قونیه شهرهای زیرزمینی باستانی است که زمانی پناهگاه و محل پنهان شدن در زمان جنگ بوده. این شهرهای زیرزمینی همانند شهرهای معمولی دارای کلیسا، انبار غذا، قبرستان، انبار آب و… می باشد. جالب است!
- کاخ سلجوقی، در دوره سلطان قلیچ ارسلان بنا شده و به وسیله سلطان علاءالدین کیقباد وسعت یافت. به آن کاخ علاءالدین هم می گویند.
- تپه علاءالدین قونیه، یک تپه مصنوعی یا به عبارتی پارکی در وسط شهر است مسجد قدیمی علاءالدین، بقایای یک کاخ قدیمی و کتیبه مرمری و بسیار کهن در آن موجود می باشد.
- موزه باستان شناسی قونیه، که آثاری از یونان و روم باستان گرفته تا دوران نوسنگی، عصر آهن و… را در خود جای داده، ظروف قدیمی، درهای خانه های قدیمی دوران فریقیان و تابوت های رومی را هم در این موزه ببینید.
- موزه اینچه مناره قونیه، آثار سنگی و چوبی را نمایش می دهد.
- مسجد جامع عزیزیه، مسجدی قدیمی با نقاشی و رنگ آمیزی سبکی منحصر بفردی از معماری.
- مسجد سلطان سلیم، این مسجد در کنار موزه مولانا قرار دارد. یکی از آثار زیبای معماری کلاسیک دوره عثمانی است.
- مقبره ی آتش باز ولی، که متعلق به آشپز و خدمتکار وفادار مولانا است.
فستیوال ها
- مراسم بزرگداشت درگذشت حضرت مولانا :مراسم بزرگداشت مولانا در ماه دسامبر در قونیه برگزار می شود، مراسمی که خالق یکی از زیباترین و مسحور کننده ترین نمایش رقص های چرخشی است. هر سال در ماه دسامبر در روز سالگرد مرگ مولانا مشهود به شب عروسی، هزاران نفر به شهر قونیه سرازیر می شوند تا شاهد رقص چرخشی دراویش صوفی در مقبره او باشند.
- جشنواره بین المللی ملانصرالدین: این جشنواره یکی دیگر از مناسبت های مهم قونیه است که به پاس بزرگداشت نصرالدین هوجا یکی از برجسته ترین نام ها در ادبیات ترکیه در ماه ژوئیه برگزار می شود. این جشنواره مجموعه ای شگرف از آثاری جاودان و غنی از نویسندگان بزرگی را در دل خود جای داده است.
از دیگر مناسبت های مهم قونیه می توان به گردهمایی عکاسان ملی بی شِهیر (The Beysehir National Photographers Meeting)، جشنواره گیلاس سفید، جشنواره سوئوک سو (Soguksu Festival)، جشنواره هندوانه، جشنواره توت فرنگی و جشنواره فرهنگ و برداشت (Harvest and Culture Festival) اشاره کرد.
- گردهمایی عکاسان ملی بی شِهیر
- جشنواره گیلاس سفید
- جشنواره هندوانه
- جشنواره توت فرنگی
غذاها
اغلب غذاهایی که در قونیه سرو می شود از بلغور گندم و گوشت بره تهیه شده است. معروف ترین غذای این شهر اتلی اکمک که یکی از غذاهای بومی ترکیه است و با ظاهری شبیه به پیتزا می باشد. اگر به قونیه سفر کردید خوراک تریت (Tirit) را حتما امتحان کنید. آب مرغ یا (Tavak Suyu) یکی دیگر سوپ های دلچسب قونیه است که از گوجه فرنگی و مرغ تهیه شده است. شیرینی های شهر قونیه در ترکیه بسیار معروف است، از محبوب ترین آنها به حزریه که شامل هویج می باشد اشاره نمود.
حمل و نقل